Raskrčite svoj život

news

„Znati kako dovršiti je u osnovi ista stvar kao i znati umrijeti; to znači odabiranje istinski potrebnih stvari i raščišćavanje onih ostalih… 

Za to čovjek mora biti u stanju prerezati čvor, jer svi se čvorovi ne mogu odvezati; mora biti u stanju izdvojiti bitno, razdvojiti važno od beskrajnih nevažnih detalja; riječju, pojednostavniti si život, obaveze, poslove, zapreke…”  H. F. Amiel

Dugo želite početi pisati roman, baviti se trekkingom ili dovršiti diplomski rad no nikako ne uspijevate naći vremena za to. U mlinu svakodnevice jedva uspijevate držite končiće dnevnih poslova, a kamoli se baviti većim projektima i onim što stvarno želite. Gomila se osjećaj nezadovoljstva i strah da će vam život prokliziti kroz prste.

Čekate da napokon dođe dan kad ćete imati vremena i energije za baviti se onim što vam je stvarno bitno: vježbati, baviti se hobijem, realizirati dugo promišljanu  ideju…Ali, taj dan neće doći sam od sebe.  Ako želite prostor za važne stvari – vi ga sami morate osloboditi u svom životu!

Raskrčite nered “sitnih” obveza

Jer, ako ste iskreni prema samima sebi, unatoč hektičnom ritmu vam dio vremena ode na „gluposti“ koje vam skreću fokus sa bitnog (npr. fejs, predugi razgovori, konzumiranje medija, aktivnosti koje radite “iz pristojnosti”)…  A koliko ste tek zakrčeni psihološkim kaosom (perfekcionizam, nesigurnost…) uslijed kojih teško odlučujete i odgađate poslove. Potrebno je da raskrčite taj nered, odlučite što je bitno da ostane, a što ćete maknuti iz svog života.

Što je vaš nered i odakle izvire?

Kronična neorganiziranost i kaotičnost može biti znak ADHD-a, depresivnosti ili drugih smetnji koje uključuju teškoće fokusiranja, planiranja i donošenja odluka i za čije prevladavanje je potrebna podrška stručnjaka. No kod većine nered odražava nedostatak jasnog cilja i prioriteta zbog koje nemate čvrst fokus na najvažnije. Nevidljive niti tisuća  obveza koje “nisu prave obveze” vas tada lako povuku svaka na svoju stranu i zarobljavaju.

Imate previše konfliktnih želja na kojima istovremeno radite. Natrpali ste previše stvari u svoj život jer „želite sve, odmah“.  Zbog pasivnosti odgađate pa vam se natalože poslovi. Vučete za sobom stare projekte i “to do” liste, te emocionalnu prtljagu neriješenih emocija koja vas sputavaju. Nemate jasne granice i ne zaštite svoje vrijeme i energiju nego se „uvalite“ u neželjene obveze. 

Čemu služi ovaj nered?

Sitne obveze stvaraju lažni osjećaj “zaposlenosti” i skreću vas s bavljenja važnijim pitanjima. U kaosu odlažete veće životne odluke i izbjegnete suočiti se sa bitnim stvarima kojima se osjećate nedoraslo. Zatrpate se obvezama da pobjegnete od onog što vas dublje muči.

Da biste se mogli kretati naprijed potrebno je pročistiti nered -  što je bitno da ostane, a što je suvišno „smeće“ koje ćete izbaciti iz svog života… . Raščišćavanje donosi red i osjećaj sklada u vaš život. Pročistite sebe da ostane ono što je autentično, istinito u vama.

1. Raščistite mentalni prostor

„Znati što želimo i kuda idemo je red“ (H.F. Amiel)

Pročistite svoju listu želja i ciljeva i postavite prioritete. Odaberite što ćete staviti uz fokus i oslobodite prostor za to.  Da, puno je toga privlačno, ali se ne možete kretati na sto strana, jer ostajete na mjestu. Morate izbaciti nešto da biste se istinski bavili onim najbitnijim. Otpustite stare želje koji se ne mogu hraniti u vašem životu da entropiraju.  Makni sa to-do liste stvari koje se vuku godinama. Tako će se otvoriti prostor za nešto novo.

2. Dajte prostora važnim stvarima

„Moramo osloboditi prostor za sjajne stvari u našim životima.“, M. Forleo

Nered će se uskoro preliti natrag ako ostane prazan prostor. Dajte značaj i dostojno mjesto bitnim stvarima u svom životu. Ako ne stavite važne stvari u svoj dnevni plan, na njihovo će se mjesto po inerciji uvaliti stare loše navike ili će nas drugi ugravitirati u svoje ciljeve i aktivnosti.

3. Prerežite neke čvorove

Protresite obveze i vidite jesu li sve zaista vaše ili ste ih preuzeli jer niste znali reći ne, ili ste htjeli pobjeći od nečeg drugog. Razgrnite nebitne stvari da bi oslobodili prostor istinski važnim stvarima. Odaberite što ćete ostaviti. Zapamtite – kad nekome kažete da, moguće ste upravo sebi rekli ne.

Upravo je zadivljujuće koliko smo, u pravilu, zapleteni i omotani tisuću i jednom preprekom i obavezama koje nisu prave obaveze, a koje nas ipak koče u kretanju.“ (H.F.Amiel)

4. Podignite branu novom neredu

Pratite kuda vam curi vrijeme i energija pa ćete prepoznati unutarnje sabotere - obrasce ponašanja koje doprinose kaosu (pretjerano brinete, hiperanalizirate – umjesto da radite, ili pretjerano koristite medije da ne mislite na dublje probleme…). Poradite aktivno na mijenjanju ovih obrazaca. Pojednostavnite život i budite mindfulness u neposrednom trenutku.

Unutarnje pročišćavanje omogućava sklad koji je nužan je da bismo bili fokusirani i centrirani oko okosnice vitalnih stremljenja u svom životu.

Jadranka Orehovec, psihologinja