Usavršite vještine razgovaranja

stres

Kako pristupiti djetetu i ostvariti pozitivan utjecaj? Potaknuti učenika na ulaganje više truda u ostvarivanje uspjeha, i mijenjanje neadekvatnih ponašanja? Kako vješto razgovarati o uočenim problemima s djecom,  roditeljima i kolegama? Zadržati mir u stresnim i zahtjevnim razgovorima? Zaštiti se od sagorijevanja i uživati u svom poslu?

Ovo su neki od izazova s kojima se susreću učitelji, nastavnici, razrednici, odgojitelji i drugi stručnjaci koji svakodnevno rade s djecom i mladima pružajući im podršku u zdravu razvoju. Upravo kvalitetna komunikacija omogućava razvoj pozitivnih odnosa stručnjak-dijete-roditelj, što je nužno za ostvarenje  uspjeha djeteta.  Bilo da učitelj uoči da dijete iskazuje probleme u ponašanju, da ga nešto muči, da ne ulaže dovoljan napor, ili je došlo do pada uspjeha – kroz razgovor pokušava doći do djeteta, saznati u čemu je problem i podržati ga u ostvarivanju željene promjene. Ovi razgovori su često zahtjevni jer uključuju davanje korektivnih povratnih informacija;  uznemirene, nemotivirane ili “zahtjevne”  sugovornike, razgovor o problemima i pokušaj traženja rješenja, nerealna očekivanja i različite perspektive uključenih, ne-preuzimanje odgovornosti… No upravo je razgovor s djetetom i/ili roditeljem osnovni “alat” za rad na ostvarenju važnih odgojno-obrazovnih i razvojnih ciljeva

Edukacija “Usavršite vještine razgovaranja” namijenjena je učiteljima (pogotovo razrednicima), trenerima, odgojiteljima i drugim stručnjacima koji svakodnevno kroz razgovor pokušavaju potaknuti djecu, mlade i/ili roditelje na učenje i razvoj.

Uključite se i kroz 3 cjelodnevna seminara uvježbajte praktične vještine komuniciranja potrebne da kroz razgovor gradite suradničke i kvalitetne odnose, te rješavate probleme ii ostvarivanje pozitivnih promjenaU grupi sustručnjaka se osnažite, razmijenite iskustva, usvojite praktična psihološka znanja i vještine i osnažite sebe za uspješniji i ugodniji rad. Obogatite svoje znanje recentnim psihološkim spoznajama o motiviranju, razvoju odgovornosti i samokontrole. Naglasak je na razvoju praktičnih vještina, njihovoj primjeni i uvježbavanju kroz interaktivan i iskustveni rad, razmjenu iskustava. Uz stručne, kroz seminare ostvarite i osobne dobiti – usvajanje načina suočavanja s vlastitim stresom, te ostvarivanju osobne sigurnosti i zadovoljstva u svakodnevnom radu.

Teme seminara:

-        vještine aktivnog slušanja ( parafraziranje, reflektiranje, sažimanje)

- vještine vođenja konstruktivnih razgovora (usmjeravanje, zajedničko definiranje teškoća i djelotvornih načina njihova prevladavanja)

-        vještine uspostave kontakta i njegovanja kvalitetnih odnosa

-        usvajanje psiholoških spoznaja o motivaciji, razvoju odgovornosti i samokontrole

-        razvoj vještina motiviranja i poticanja učenika (vođenje ciljevima, uvažavanje, poticajne i nepoticajne povratne informacije, dobra kritika)

-        upravljanje osobnim stresom i emocijama prilikom vođenja “zahtjevnih” razgovora

Seminari se održavaju subotom, 9-16:30h u prostoru Savjetovališta Taura, Heinzelova 4, zagreb, u slijedećim terminima:

1.seminar: 17. listopada 2015.g.

2. seminar:  07. studenog 2015.g.

3.seminar:  05. prosinca 2015.g.

Voditeljica je specijalizantica kliničke psihologije, s bogatim iskustvom u savjetodavnom i psihoterapijskom radu, te vođenju edukacija za sustručnjake s područja savjetovanja, komunikacije i upravljanja emocijama i stresom.

Rad se odvija u malim grupama (max 12 osoba) i broj sudionika je ograničen.

Za sve upite i informacije obratite se na jorehovec@gmail.com

u Zagrebu, 2.9.2015.