Blues godišnjeg odmora?

odmorPovratak s godišnjeg u svakodnevnicu za neke od nas može biti stresan. U engleskom jeziku postoji i izraz za to: post-vacation anxiety. Nedavne studije pokazale su da se tijekom vremena, radnici često nedovoljno oporavljaju od posla zbog, na primjer, prekovremenog rada, a izostanak oporavaka na duži rok može imati ozbiljne negativne zdravstvene posljedice (Geurts i Sonnentag, 2006, prema deBloom i sur., 2009). Sluiter i sur., (2000., prema deBloom i sur., 2009.) izdvojili su 4 različite vrste oporavka na temelju trajanja i vremenskog razdoblja nakon posla:
- Mikro-oporavak (prvi minuta nakon izvedbe zadataka),
- Mezo-oporavak (10 min do 1 h nakon izvedbe zadataka),
- Meta-oporavak (1 h do 2 dana nakon posla) i,
- Makro-oporavak (više od 2 dana nakon posla).
Odmor bi po ovoj podjeli spadao u makro-oporavak i kao takav je ključan kako bi se radnik uspješno oporavio od posla te svakodnevnice.
U meta-analizi koju je provela deBloom sa suradnicima (2009.) sa nizozemskog odnosno njemačkog sveučilišta, analizirani su nalazi 11 studija koje se bave pitanjima i odnosom odmora i dobrobiti te mentalnog zdravlja. Autorice su utvrdile da postoji blaga pozitivna povezanost između ljetovanja (summer vacation) i dobrobiti te mentalnog zdravlja. Također, utvrdile su zanimljiv podatak da efekt ljetovanja „ostaje“ s nama 2 do 4 tjedna, nakon čega – isparava.
Dodatno, autorice u jednoj drugoj studiji (DeBloom, 2014.) ističu da ljetovanje i odmor doprinose povećanju kreativnosti i razmišljanju „izvan kutije“.
Kako biste bili u prilici povećati svoje mentalno zdravlje, dobrobit i kreativnost, donosimo nekoliko savjeta kako da potencijali post-ljetovanje blues pretvorite u svoju prednost.
1) Dobra priprema je pola posla
Utvrđeno je da putnici koji su kvalitetnije planirali svoja putovanja i odmore, doživljavaju manje „kaosa“ i neplaniranih događaja te zbog toga se imaju i manju potrebu „oporavljati“ od godišnjeg odmora.
Isto tako, dr. Josh Klapow predlaže da prije odlaska na odmor sastavite listu planova i obveza koja će vas čekati kada se vratite. Na taj način, osloboditi ćete dio uma za uživanje na odmoru te smanjiti osjećaj difuzije po povratku kući. Popis zalijepite na računalo ili telefon i po povratku dodajte zadatke i poslove kako ih se dosjetite. Savjet više – dva, tri tjedna prije odlaska, polako najavljujte kolegama i suradnicima da ćete biti odsutni te ne započinjite velike projekte ili ih dijelite s kolegama koji vas mogu zamijeniti dok ste odsutni.
2) Za vrijeme odmora
Isključite se. Svijet će samo malo stati bez vas ili neće uopće. Također, neki autori predlažu da na putovanju uz sitnice i memorabilije, kao što su sjećanja kroz sve kanale (okus, vid, miris, sluh, dodir), doprinesete stvaranju „svijeta odmora“. Na taj način, kada se vratite kući, miris začina, dodir vjetra na koži, okus, slika ili melodija mogu vas trenutno vratiti u mentalni sklop odmora. Kako bi olakšali povratak u to raspoloženje, na odmoru izradite neku fotografiju, nabavite neki začin, sapun ili neki odjevni predmet te spremite pjesmu koju ste često slušali na odmoru.
Mali trik, donesite nešto s odmora na posao i podijelite s kolegama. Produžiti ćete osjećaj ljetovanja a kolegama će biti lijep znak pažnje.
Ako se ipak nikako ne možete isključiti iz svijeta rada, preporuka je da svaki dan odredite razdoblje od 30 minuta u kojem ćete biti dostupni za poruke, pozive i konzultacije s kolegama i nadređenima.
3) Planirajte jednostavan povratak na posao
Preporuka je da se vratite dan do dva ranije kako biste se prilagodili bez prevelikog stresa. Također, neki autori preporučaju da prvih dana ne zakazujete puno ili ako je moguće da ne zakažete ni jedan sastanak.
Svakako kroz sitnice i memorabilije koje ste sakupili na putovanju nastojte se „povratiti u svijet odmora” a toplo preporučamo i meditaciju te opuštanje u kojem ćete se vraćati u „svoje mjesto“. Na taj način, čak i one trenutke mikro- i mezo-odmora učiniti ćete kvalitetnijima i time doprinijeti svom zdravlju i produktivnosti.
Ponovo, mali trik, za vrijeme dok ste doma, koristite slobodno vrijeme za maštanje i planiranje – novog odmora i novog putovanja, što pak, pokazuju istraživanja, još značanije doprinosi optimističnijem ponašanju nego i sam osjećaj nakon ljetovanja.

Izvor:
De Bloom, J., Ritter, S., Kühnel, J., Reinders J., Geurts, S., (2014): Vacation from work: A ‘ticket to creativity’?: The effects of recreational travel on cognitive flexibility and originality. Tourism Management Volume 44, October 2014, Pages 164-171
De Bloom, J., Kompier, M., Geurts, S., de Weerth, C., Taris, T., Sonnentag, S. (2009.): Do we recover from vacation? Meta-analysis of vacation effects on health and well-being. Journal of Occupational Health, 51: 13–25.

https://psychcentral.com/blog/how-vacations-really-boost-physical-and-mental-health/

https://www.huffingtonpost.com/entry/post-vacation-stress-blues_us_5995dd4ee4b0a2608a6a96dc?guccounter=1